Białko ziemniaczane określane jest wysokowartościowym komponentem  pasz dla zwierząt hodowlanych.

Białko może poszczycić się bardzo dobrą strawnością a także zawartością czystego białka. Otrzymywane jest z substancji takiej jak sok komórkowy ziemniaka, a dzieje się to przez takie procesy jak suszenie, odwodnienie i termiczno-kwasową koagulację.

W naszym kraju powstało wiele firm, które parają się wytwarzaniem oraz przetwarzaniem produktów ze skrobi oraz jej pochodnych. Nie tylko białko ziemniaczane jest przetwarzane, w komplecie występują także tego typu produkty jak zagęstniki spożywcze czyli substancje poprawiające lepkość środka spożywczego, substancje żelujące - produkty nadające środkom spożywczym konsystencję przez tworzenie żelu oraz klajstry (klej skrobiowy) czyli kleje będące mieszaniną mąki żytniej lub pszennej z gorącą wodą.

Typowa działalność podstawowa tego typu firm obejmuje produkcję skrobi ziemniaczanej i białka ziemniaczanego, zbyt na rynku wewnętrznym i eksport w powyższym zakresie, kontraktację i skup ziemniaków przemysłowych produkcję skrobi modyfikowanych i preparatów skrobiowych oraz .

Odpowiedzialna firma powinna zostać zapisana do rejestru podmiotów nadzorowanych przez nadzór sanitarny i weterynaryjny oraz powinna zdobyć różnorodne pozwolenia i certyfikaty czy zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie produkcji i sprzedaży skrobi ziemniaczanej i skrobi modyfikowanych, a także na przykład Powiatowego Lekarza Weterynarii, który nadzoruje produkcję białka ziemniaczanego.

Decydując się na podjęcie współpracy z jedną z firm zajmujących się produkcją i dostawą towarów ze skrobi oraz jej pochodnych (skrobia ziemniaczana, skrobia modyfikowana), warto sprawdzić czy na stronie danej poczytamy o tym, że będzie to np. firma o dużej tradycji i pozytywnej historii, która stara się być najlepsza na rynku wyrobów skrobiowych, ale również i do zachowania wiarygodności u klientów i dostawców - dostosowując się do ich oczekiwań, móc oferować najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produktów.

Warto sprawdzić to, czy określone przedsiębiorstwo stale rozwija i unowocześnia technologię produkcji oraz metody kontroli jakości i nadzoru przystosowując się do nowych wymagań stawianych przez przepisy UE, jak i do zmiennego zapotrzebowania klientów.

Przedsiębiorstwo PPZ Niechlów S.A przeszło 60 lat prowadzi skup ziemniaków i przetwarzaniem ich na zagęstniki spożywcze i substancje zagęszczające.  Aby dowiedzieć się więcej wejdź tutaj.

Galeria zdjęć:

biznes

produkcja

 rolnictwo

 przemysł spożywczy