Podczas przyrządzania placków na śniadanie czy naleśników na obiad sięgamy po patelnię. Jednak to smażenie bez tłuszczu jest najlepsze dla naszego zdrowia. Doskonale wiedzą o tym również kucharze prowadzący kuchnię w restauracjach czy kawiarniach – najczęściej korzystają z patelni teflonowej. By jednak jak najdłużej zachowała swoje właściwości, trzeba o nią odpowiednio dbać, a w razie zużycia powłok – zlecić ich renowację.
Smacznie i zdrowo
Wynalezienie teflonu było jedną z rewolucji w kuchni. Od lat 60. XX wieku służy do produkcji powłok w sprzęcie gastronomicznym – w patelniach, garnkach, gofrownicach czy różnych akcesoriach. Specjalne powłoki zapobiegają przywieraniu produktów spożywczych oraz chronią je przed przypaleniem.
Częsta eksploatacja w restauracji lub użytkowanie w domu takich sprzętów kuchennych nie niesie ze sobą ryzyka – jest bezpieczne, jeśli przestrzegamy kilku zasad. Jednak po pewnym czasie – wszystko zależy od restauracji – każda teflonowa patelnia czy gofrownica przestaje być zdatna do użytku – na bieżąco powinno się sprawdzać stopień jej zużycia oraz jakość powłok.
Uszkodzona powłoka prawdopodobnie straci właściwości związane z nieprzywieralnością. Warto wiedzieć, że patelnie zniszczone, które nie pełnią już swojej funkcji w kuchni można regenerować. Jak to zrobić?
Zużycie i renowacja powłok gastronomicznych
Przede wszystkim zużyte powłoki nie nadają się do dalszego użytkowania i należy je wymienić lub poddać renowacji – na rynku działają firmy specjalizujące się w ich wymianie, m.in. Nelvi kierująca swoje usługi do branży HoReCa. Sprzęt po regeneracji powłoki jest ponownie gotowy do użytkowania. Powłoki mogą być wielokrotnie regenerowane – konkretna liczba zależy od jakości patelni oraz wytrzymałości jej podłoża.
Rozwiązanie to pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze, które należałoby zainwestować w nowy sprzęt, ale także jest zgodne z trendami ekologicznymi. Zamiast wyrzucać sprzęt można go naprawić, by w pełni funkcjonalny powrócił do kuchni. Regeneracja pozwala zaoszczędzić aż do 79% energii zużytej do produkcji nowego sprzętu. W ten sposób nie marnujemy zasobów, lecz je ponownie wykorzystujemy.
Teflonowanie patelni, garnków czy gofrownic pozwoli wydłużyć okres użytkowania sprzętu i oszczędzić na zakupie nowych akcesoriów. Do wyboru są różne rodzaje powłok – m.in. powłoki z serii Vitaflon®. Pracownicy zaproponują najlepsze rozwiązanie i przeprowadzą renowację sprzętu używanego w gastronomii. Szczegółowy opis regeneracji powłok gastronomicznych można znaleźć na stronie: https://nelvigastro.pl
Czy ubezpieczenia upraw są obowiązkowe?
Warunki atmosferyczne nie zawsze sprzyjają uprawom, dlatego najlepiej swoje uprawy zabezpieczyć, korzystając z usług wiarygodnego partnera. Każdy rolnik pobierający dopłaty bezpośrednie jest zobowiązany do wykupienia ubezpieczenia upraw od co najmniej jednego z ryzyk. Poniżej szczegóły. Ubezpieczenia upraw a dofinansowanie z UE Zgodnie z Ustawą z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu […]